Must Haves

Algemeen

Het is prettig om regelmatig je handen te wassen als je in aanraking komt met een pasgeboren baby. Denk aan bezoek, maar ook aan de kraamverzorgende die voor en na elke handeling haar handen zal moeten wassen of ontsmetten.
In het kraampakket zijn alle spullen aanwezig die je nodig zal hebben vóór en tijdens je bevalling maar ook in je kraamweek. Bij aanvullende verzekeringen krijg je vaak een kraampakket van je verzekeraar, maar deze zijn ook los te bestellen via internet. Natuurlijk kan je ook je eigen kraampakket samenstellen door de spullen los te kopen. Bekijk ook eens de natuurlijke kraampakketten die te koop zijn en beslis dan wat bij je past!
Misschien heb je het voornemen om thuis te bevallen, maar door een complicatie kan het altijd zijn dat je kindje in het ziekenhuis geboren wordt. Om je baby veilig naar huis te vervoeren is het altijd nodig om een autostoeltje in je auto te hebben. Ook als je met een taxi naar huis gaat is een autostoeltje verplicht.
Draagdoeken zijn er in alle soorten en maten, maar om voldoende ondersteuning voor zowel jouw lijf als voor de baby te hebben is een geweven doek de beste optie. Verdiep je in de doeken voordat je er 1 aanschaft of boek een afspraak bij een draagconsulente.
Kinderwagens zijn er in alle soorten en maten. Kies er 1 die bij jullie activiteiten past. Met regelmaat gaan wij de laatste dag van de zorg een klein rondje met moeder en kind lopen. Dan is een kinderwagen ideaal om al in bezit te hebben.
Neem een tas speciaal voor je babyspullen. Ideaal voor ieder uitstapje.
Fijn om je kindje te kunnen horen als jij even gaat douchen of als je besluit beneden te gaan eten

Badderen en verzorgen

Je baby gaat ongetwijfeld in bad in de kraamweek zodat we kunnen oefenen hoe je dit zou doen als wij er niet waren. Een bad standaard is noodzakelijk om op de juiste hoogte te staan met een rechte rug. Ook voor de kraamverzorgende is dit verplicht volgens de arbo wet.
Iedereen die al een kindje heeft weet dat je deze doeken echt OVERAL voor gebruikt. We drogen hier je baby mee af, je zal dit bij de borstvoeding gebruiken voor het lekken, als hoofdluier in het wiegje, maar bijvoorbeeld ook als je de baby even naast je neer legt als schone ondergrond.
Heerlijk om je baby even in te wikkelen als hij uit het badje komt, maar ook als wikkeldoek als je baby onrustig is
Fijn voor het opfrissen of wassen tijdens het badje. Hydrofiel is een zachte stof die geen irritatie veroorzaakt op de tere babyhuid.
Je baby heeft 9 maanden in water doorgebracht waardoor zijn huid na geboorte wat zal uitdrogen. Door badolie van een goed merk te gebruiken of arachideolie (pindaolie) tijdens het badje zal de huid van de baby gevet en soepel blijven. Hou bij arachideolie wel rekening met eventuele pinda allergieën in de familie!
Als je baby haar heeft bij geboorte dan zal er vaak opgedroogd bloed in het haar blijven zitten. Ook al gaat de baby nog niet in bad, dan zal de kraamverzorgende de haartjes wel wassen zodat dit niet aan de hoofdhuid zal trekken. Shampoo is de meest makkelijke en comfortabele manier om dit te verwijderen in combinatie met een kammetje of borsteltje.
Om urine en ontlasting te verwijderen tijdens het badje is een zeepvrije wasgel het makkelijkst. Zeep droogt de huid uit dus kijk altijd goed naar de ingrediënten die in de wasgel zitten.
Om berg te voorkomen is bloedomloop stimulatie van groot belang. Wij gebruiken het borsteltje elke dag om de bloedomloop op het hoofdje te stimuleren. Het kammetje is ideaal als de haartjes gewassen worden en eventueel de resten opgedroogd bloed te verwijderen.
Niet de ijzeren vijltjes, maar gewoon de kartonnen je bij de drogisterij koopt en wij als volwassenen ook kunnen gebruiken. Dit is het meest ideale en minst schadelijke om de lange nageltjes van uw baby kort te maken. Nageltjes van een baby mogen de eerste 6 weken nog niet geknipt worden.
Luiers zijn handig om iets op voorraad te hebben. Als u een klein kindje verwacht is het makkelijk om maat 0 te kopen. Er is een variatie aan luiers te verkrijgen, neem vooral wat bij u past!
Als je geen doekjes wil gebruiken dan is watten met water het beste alternatief, maar er zijn veel verschillende doekjes te verkrijgen van biologische merken die erg goed zijn! Ideaal voor de eerste plakkerige ontlasting: Koop 1 pak oliedoekjes! Zo hoef je niet hard te poetsen om de eerste plakkerige ontlasting van de billen te krijgen.
Verdiep je in welk merk je koopt. Er is veel variatie qua de ingrediënten. Alle kinderen in Nederland krijgen vitamine D advies tot 4 jaar. Je kraamverzorgende zal je hierover alles vertellen in de kraamweek.

Bij borstvoeding

Om natte kleding te voorkomen.
Verdiep je in welk merk je koopt, er zijn veel opties. Vit K geven we bij volledige borstvoeding tot 12 weken na de geboorte. De kraamverzorgende verteld je hier alles over in de kraamweek.
In de eerste dagen kunnen je tepels bij het aanleggen wat gevoelig zijn. Heilwol helpt je tepels gevet te houden waardoor ze soepel blijven en laat lucht door zodat de tepel beter kan herstellen.
Zodat je niet heel je kleding bij elke voeding uit hoeft te trekken.
Perfect voor ondersteuning tijdens de stuwingsdagen.

Voor moeder

Na je bevalling kan plassen wat gevoelig zijn door zwelling, schaafwondjes of hechtingen. Kamille thee is kalmerend en helpt de pijn verzachten.
Ook als je geen borstvoeding geeft kunnen je borsten lekken.
Bij stuwing of zwelling aan de je vagina of borsten is het goed om te koelen. Appelstroop bevriest, maar kan je wel in vorm kneden. Ideaal voor alle delen die gekoeld moeten worden.

Algemeen

Heel belangrijk! Hier staan al jullie wensen in en daar zal het team wat jou bijstaat tijdens je bevalling graag van op de hoogte zijn. Maak dus jouw persoonlijke geboorteplan en geef dit aan de verpleegkundige/Kraamverzorgende die bij jouw bevalling aanwezig is.
We kunnen dit nooit meer overdoen dus we willen alle momenten vast kunnen leggen. Geef duidelijk aan waar je GEEN foto's van zou willen. Wel kun je er altijd voor kiezen om ze achteraf te wissen.
Jij wil vast iedereen op de hoogte stellen als jullie wondertje is geboren. Vergeet dus nooit een oplader in je tas te doen.
Die stopcontacten zitten echt ver weg in ziekenhuizen… Neem een verlengsnoer mee.. Probleem opgelost!
Een bevalling kan even duren dus voor je partner is het fijn als hij tussendoor even wat kan eten, maar ook na jouw bevalling kan je ineens trek hebben in chips! Stop het gewoon in je tas, zo grijp je nooit mis.
Veel rolstoelen in ziekenhuizen hebben muntjes als voeding nodig om te rijden. Neem daarom altijd een 50cent 1 euro en 2 euromunt mee in je tas!
Voor je vuile en natte kleding te kunnen scheiden in je bagage.
Zeker bij een inleiding kan je even tijd moeten uitzitten. Neem daarom wat tijdverdrijf mee.
Fijn dat je partner kan blijven, maar ook fijn als hij/zij zich kan douchen en omkleden na de bevalling. Pak daarom ook altijd een tasje voor je partner in!

In het kamertje

Wij raden aan je baby de eerste periode in jouw nabijheid te laten slapen om zo voedingssignalen snel te herkennen. Een co-sleeper kan aan het bed bevestigd worden en kan aan 1 kant open zodat je de baby makkelijk uit het bedje kan tillen. Een wiegje naast je bed is natuurlijk ook helemaal prima! Misschien heeft iemand in je familie of vriendengroep nog een wiegje te leen!
Kies altijd voor katoenen lakentjes zodat de huid kan ademen en overtollige warmte weg kan.
Kies hiervoor ook een katoenen stof.
Molton kan je matras beschermen tegen urine en ontlasting. Een wollen molton luier houdt je baby lekker warm!
Een wollen dekentje ademt van nature, maar is warm tegelijkertijd. Wol heeft de kwaliteit om vocht op te nemen en dit aan de andere kant los te laten waardoor de baby de juiste temperatuur zal houden.
1 voor jou en 1 voor de baby!
Een must have!! Als wij thuis een kindje niet op temperatuur kunnen krijgen moeten we terug naar het ziekenhuis en dat zou zonde zijn! Vaak hebben vrienden of familie deze kruiken nog liggen, gezien je ze niet lang gebruikt. Als je de kruiken leent check dan altijd even of deze niet lekken! Als de kruik wel lekt dan moet je waarschijnlijk het rubbertje in de dop vervangen. Deze zijn los te koop en zo bespaar je weer geld.
Omdat kruiken erg heet zijn is het noodzakelijk een kruikenzak te gebruiken als de kruiken bij de baby in bed gaan.
Bij borst en kunstvoeding zijn spuugdoekjes echt handig!

Kleding

Je baby verliest de meeste warmte via het hoofdje daarom is het noodzakelijk om mutsjes in huis te hebben. Een strikmutsje is ideaal voor ieder nieuw kindje. De combinatie van wol en zijde houden je kindje warm en droog op het hoofdje zoals eerder beschreven. Bij het strikmutsje worden oortjes bedekt waardoor geluiden(prikkels) zachter binnen komen en je baby minder energie kwijt is aan prikkels verwerken. Zijn energie kan dan gericht worden op groeien. Let bij de aankoop van een strikmutsje op de combi van wol en zijde en dat de linten lang genoeg zijn om veilig op de buik te knopen.
Aan te raden is om 2 echt wollen rompers(en evt. wollen legging) aan te schaffen in koude maanden of als je verwacht dat je baby klein zal zijn. Deze zullen helpen je kindje warmer te houden, zeker gedurende de nachten.
Warmte is essentieel voor een kindje daarom raden wij altijd lange mouwen aan. Als het erg warm is ligt je kindje vaak alleen in een rompertje.
Voeten warm houden is belangrijk. Kijk ook eventueel naar wollen sokjes
Baby’s worden vaak met lange nagels geboren en hebben een grijpreflex waardoor zij zichzelf vaak in het gezicht krabben. Krabwantjes is ideaal tot we de nagels kunnen vijlen.
Voor de eerste rit naar huis of de eerste wandeling buiten essentieel.

Bij kunstvoeding

Verdiep je altijd goed in welke fles je koopt. Er zijn namelijk nogal wat verschillende merken en vormen van flessen op de markt. Let ook altijd op de grote van de speen.
Verdiep je goed in welke voeding jij je kindje wilt geven. Er is een flinke variatie aan ingrediënten in de kunstvoeding. Ga niet direct aan de haal met wat voor de hand ligt, maar kijk eens naar ervaringen van andere mensen en samenstellingen van de verschillende voedingen. Verdiep je ook bijvoorbeeld eens in kunstvoeding op basis van geitenmelk of biologische varianten!
Om je flessen goed schoon te houden is het aan te raden om je flessen met regelmaat te steriliseren. Als je een magnetron in huis hebt is een sterilisator de makkelijkste manier om dit te doen.
Na elke voeding reinig je de flessen met water en zeep. Om goed in zowel de speen als de onderkant van de fles te komen is het aan te raden een flessenborstel aan te schaffen.
Kindjes die de fles krijgen hebben over het algemeen wat meer zuigbehoefte. Daarom is het aan te raden een speen 0-6 maanden aan te schaffen mocht dit nodig zijn de eerste dagen.

Vluchttas/Bevaltas

Het is fijn om een eigen dekentje voor de baby mee te nemen zodat hij eigen geuren voortdurend bij zich kan hebben.
In het ziekenhuis zijn er standaard mutsjes. Als jij liever een strikmutsje gebruikt om prikkels tegen te gaan zal je deze zelf mee moeten nemen.
Het liefst met lange mouwen. Een tip om altijd het juiste pakje aan te krijgen bij je baby: Stop volledige outfit (romper, pakje of broekje en shirt, sokjes, nieuw mutsje) in een ziplock bag met outfit 1 op het zakje (of een papiertje IN het zakje met outfit 1) Dit kan je dan bij de volgende outfits ook doen zodat jouw team weet welke outfit er nu aan moet!
Wil je geen grote navelklem gebruiken, maar heb je liever een cordring? Deze zijn niet in elk ziekenhuis aanwezig! Zorg dat jij je eigen cordring bij je hebt en zet dit in het geboorteplan!
Gebruik je een specifiek soort vitamine K? Neem deze dan zelf mee. In het ziekenhuis en geboortecentrum krijgt de baby het merk wat daar gebruikelijk is.
Voor een veilige reis naar huis is het autostoeltje essentieel.
Ga je kunstvoeding geven? Neem dan jouw eigen merk kunstvoeding en je eigen keuze van fles mee! In het geboortecentrum of ziekenhuis gebruiken ze een vast eigen merk. Hierin is er geen keuze.
Altijd een verplichting!
In sommige ziekenhuizen vragen ze naar jouw inschrijving in dit specifieke ziekenhuis. Kom je door drukte in een ander ziekenhuis terecht waar je niet ingeschreven staat? Geen probleem! De afdeling regelt jouw inschrijving per direct. Neem daarom wel altijd je legitimatie mee.
Wij krijgen graag een rommelmelding: Een appje of telefoontje dat je begonnen bent met bevallen! Zo kunnen wij alleen garanderen dat we direct beschikbaar zijn als je naar huis komt.
Er zijn zelfs speciale bevallingsjurkjes ontworpen! Beval vooral in een lekkere luchtige outfit!
Na je bevalling ga je lekker douchen en wil je graag schone kleding aan. Neem iets wat losjes en lekker zit en als je borstvoeding geeft: een outfit die je niet hoeft uit te trekken.
Doorsnee dragen vrouwen die bevallen in het geboortecentrum of ziekenhuis een netbroekje die ze je geven na je bevalling, omdat deze lekker zit en je weg kan gooien mocht je hier wat bloed in verliezen. Wil je toch je eigen ondergoed meenemen? Neem absoluut grote oma onderbroeken!!! Iets anders zit niet lekker en niet comfortabel met het grote maandverband net na je bevalling.
Het is fijn om een zachte maar ondersteunende BH aan te hebben gezien je hormonen hun werk gaan doen na je bevalling. Ga je kunstvoeding geven? Neem dan een stevige BH mee zonder beugel of een strak zittende sporttop. Ga je borstvoeding geven? Neem dan een goed zittende voedingsBH mee zodat je niet continue je BH uit moet doen als je gaat voeden.
Tandenborstel, Tandpasta, douchegel, borstel evt. shampoo en deodorant. Je wast je haar niet direct na je bevalling, maar mocht je door een complicatie wat langer in het ziekenhuis blijven dan is het toch handig als je even je haar kan wassen met je eigen shampoo. De meest gehoorde klacht van kraamvrouwen net na hun bevalling is wel dat hun zweet anders ruikt. Neem daarom altijd deodorant mee zodat jij je comfortabel voelt.
Tijdens je bevalling of tijdens het voeden/kroelen met je kindje kan je haar enorm in de weg zitten. Neem daarom altijd wat extra elastiekjes of een klem mee zodat je haar vast kan.
Vrouwen krijgen vaak koude voeten tijdens het bevallen. Een paar dikke sokken is dus echt heel fijn. Ook hierin lijkt wol een hele goede aanrader!
Kan je door je hevige weeën even niet eten? Neem druivensuiker mee in je tas! Een bevalling kost veel energie en de druivensuiker zal je hierin een korte boost geven!
Een bidon of eigen flesje water is heel fijn om bij je bevalling in de buurt te hebben. Je krijgt namelijk nogal een droge mond van het puffen en zuchten.
Door het puffen kunnen je lippen erg droog aanvoelen. Neem daarom altijd lippenbalsem mee mocht je hier behoefte aan hebben.
Na de bevalling heb je het weleens koud. Fijn om even een lekkere warme trui aan te kunnen doen.
Je kan het je nu vast nog niet echt voorstellen, maar als je straks bevallen bent loopt je vaak zonder broek in een netbroekje. Als je even naar de gang wilt lopen(of gewoon heen en weer naar de badkamer) kan het fijn zijn even je billen en benen te kunnen bedekken.
De vloeren in de openbare gebouwen zijn nooit op en top schoon. We raden je daarom altijd aan iets aan je voeten te hebben, ook tijdens het douchen!
Misschien vind je het fijn als je partner je onderrug of buik masseert tijdens de weeën. Neem daarom altijd olie mee om dit mogelijk te maken. Bedenk eens welke geur jou zal helpen ontspannen…
Wil jij niet volledig naakt in het beval bad zitten? Neem dan een bikini of strak zittend topje mee om te dragen tijdens je bevalling.