Hoe lang is de kraamweek?

 

In de eerste 8 dagen na je bevalling heb je recht op kraamzorg.

Dit betekend dat als je een nachtje in het ziekenhuis verblijft je nog 7 dagen kraamzorg krijgt.

De kraamverzorgende zal de zorg invullen aan de hand van de afspraken die vastgelegd zijn bij de intake. Deze afspraken worden aan het begin van de week nogmaals met jullie doorgenomen om te zien of er nog aanpassingen nodig zijn.

De taken van de kraamverzorgende:

 

De kraamverzorgende zal elke dag de controles van de kraamvrouw en de baby uitvoeren. Dit zijn aardig wat controles als temperatuur, pols, baarmoederstand, gewicht, uitscheiding, alertheid, conditie en zo kunnen wij nog wel even doorgaan.

Zij zal jullie leren hoe je de baby het beste kan verzorgen en kijken hoe deze verzorging het best aansluit in jullie dagelijks ritme.

Daarnaast kijkt zij mee met de voedingen en zal hierbij assisteren.

Houdingen, ritme en techniek zal aangepast worden op behoefte van moeder en kind.

Ook partner zal opleid worden tot volledig verzorger en mochten er al andere kindjes zijn dan worden deze betrokken bij de zorg voor de nieuwe baby!

Wij vinden het erg belangrijk om het volledige gezin bij de zorg te betrekken ook wel: Family Centered Care genoemd! ofwel Gezinsgerichte zorg.

 

Dit alles gaat in samenwerking en overleg met de verloskundige.

 

Verder zal de kraamverzorgende elke dag het sanitair bijhouden en een aantal keer in de kraamweek je bed verschonen in verband met infectie preventie en andere huishoudelijk taken afstemmen op de wensen en mogelijkheden. Zorg gaat altijd voor huishouden. 

Zoek jij vooral huishoudelijke hulp in de kraamweek? Vraag dan vrienden of bekenden om je hierbij te komen helpen. Eventueel kan je ook iemand inhuren voor deze taken.